Chodzi o nowelę, która ma na celu ograniczenie spożycia cukrów (mono- i disacharydów, głównie sacharozy), soli i tłuszczu. Dla przykładu wszystkie napoje podawane dzieciom, a przygotowywane na miejscu nie mogą być słodzone cukrem ani substancjami słodzącymi (także kompot), wyjątek stanowi słodzenie miodem. Cukier w saszetkach czy w cukiernicy nie może być udostępniany dzieciom do dosładzania napojów czy potraw. Z uwagi na znaczą zawartość cukrów ograniczono także podawanie soków owocowych w porcji do 200 ml raz dziennie. Nie wolno również stosować środków spożywczych zawierających substancje słodzące [z listy substancji dodatkowych ujętej w załączniku II rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z 16.12.2008 r. w sprawie dodatków do żywności (Dz. Urz. UE L 354 z 2008 r., s. 16)].
W posiłkach dla uczniów należy ograniczyć zawartość soli, której spożycie zazwyczaj dwu-, trzykrotnie przekracza zalecane maksimum (5 g dziennie). Dlatego przepisy wprowadzają zakaz stosowania koncentratów zup i sosów, kostek rosołowych, które – jak się uważa – zawierają znaczne ilości soli. Zakaz obejmuje także mieszanki przyprawowe typu Warzywko czy Vegeta.

Nowelizacje prawa oświatowego bez tajemnic - zapraszamy na szkolenia>>

Wprowadzono konieczność stosowania środków spożywczych o niskiej lub obniżonej zawartości sodu (soli), lub niemających go wcale. Warto pamiętać, że produkt:
-  niezawierający sodu (soli) to taki, w którym jest nie więcej niż 0,005 g sodu lub równoważnej ilości soli w 100 g (1 g soli kuchennej zawiera 0,4 g sodu),
- o niskiej zawartości sodu (soli) to taki, który zawiera nie więcej niż 0,12 g sodu lub równoważnej ilości soli w 100 g,
- o obniżonej zawartości sodu (soli) to taki, w którym zawartość sodu (soli) obniżono o co najmniej 25% w porównaniu z podobnym produktem.
Przepisy określają też, że do smażenia może być używany wyłącznie olej roślinny rafinowany o zawartości kwasów jednonienasyconych powyżej 50% i zawartości kwasów wielonienasyconych poniżej 40%. Oznacza to zakaz stosowania frytur przemysłowych czy gastronomicznych opartych na utwardzonych tłuszczach roślinnych czy oleju palmowym, smalcu i margaryn do pieczenia.

 

Co nas czeka we wrześniu? - kalendarium zmian w prawie oświatowym 2015/2016>>

Dyrektor Szkoły - Nr 8/2015 Więcej w "Dyrektorze Szkoły" nr 8/2015>>